Köpeğim topallıyor ne yapabilirim? Köpeğim yürüyemiyor. Köpeğim topallıyor. Veteriner Desteği
- Asvet Veteriner Kliniği
- 25 Ara 2023
- 3 dakikada okunur

Köpeğim yürüyemiyor. Köpeğim topallıyor. veteriner desteği
Köpeklerde topallık son derece yaygındır. Bazı ırk yatkınlıklarından, mevsim geçişlerine kadar bir çok sebep olabilir. Dışarıdan bir yarası olmadığı halde ya da bir trafik kazası sonucu ilk bakı da görünmeyen durumlarda hasta sahipleri tarafından çoğu kez kendine kendine iyileşmesi beklenir. Ama unutulmamalıdır ki sağlık durumlarında vakit her zaman aleyhimize işler böyle durumlarda en yakın veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.Köpeğim yürüyemiyor. Köpeğim topallıyor. veteriner desteği.
Peki neden köpeğim topallamaya başladı ?
Diz kapağı kayması ( Patellar luksasyon )
Daha çok küçük ırk köpeklerinde karşılaşılan ( Kaniş, Teriyer, Pekinez, Chihuahua ve Pinscher ) diz kapağının içe yada dışa doğru kayması durumudur. Bir ya da iki ekstremitesinde yürüme bozukluğu ile karşımıza çıkan topallık ile sonuçlanan rahatsızlıktır. Arka ekstremitelerde görülen bu durum hasta sahibi tarafından dikkat edildiğinde fark edilir bir durumdur. Teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Sağ tarafta gördüğünüz görselin skyline pozisyonunda çekilmiş röntgenin ‘D’ görselinde patellanın yani diz kapağın olması gerektiği yerde görürken ‘C’ görselinde sola kaydığı bariz fark edilir. Bu teşhise giderken palpasyon da çok önemlidir.
Diz kapağın çıkığı dört farklı derece ile neticelendirilir. Veteriner hekimin muayenesi ile operasyonun yapılıp yapılmayacağı netleşir.Köpeğim yürüyemiyor. Köpeğim topallıyor. veteriner

Her topallığın sorunu patellar luksasyon mu ?
-Tabi ki hayır. Ortopedik muayeneye başlamadan önce oluşabilecek bütün hastalıkları elimine ederek doğru sonuca varırız.
Diz bölgesinde çapraz bağ kopması nedir? Neden karşımıza çıkar ?
Can dostlarımızda çok yaygın görülen ortapedik proplerden biri daha dizde çapraz bağ kopmasıdır. Patellar luksasyon gibi ortak noktası arka bacaklarda görülür ve bu durum biraz mevsim geçişlerinde de görülme sıklığı ne yazık ki artar.
• Mevsim değişikliği ortopedik bir sorun yaratması çok saçma gözüküyor değil mi?
Kış aylarında bilirsiniz ki havaların soğuması ve dışarıda geçirilen aktivitenin azalması sonucu köpeklerimizde hem kilo artışı hem vücut kondisyonu azalmış olur ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte dışarıda dolaşma süremizin artığı oynadığımız oyunların aktivitesi de kışa oranla hızlı bir artış göstermiş olur. Bunun gibi durumlara bağlı olarak fazla kilo ve eskisine göre hareketliliğin artmasıyla birlikte çapraz bağlara binen yük artar ve veteriner hekimlere mart aylarıyla birlikte orta ırk köpeklerde karşımıza çıkan bir durum.
• Sadece mevsime bağlı bir durum mu ? , Hayır
-Ligamentlerin( Çapraz bağların) zayıflaması sonucu oluşabilir.
-Diz ekleminin dönmesine neden olan travmalar sonucu oluşabilir
-Bir ekleme düşen yük miktarı fazlaysa ve aniden dönme hareketi gerçekleştiyse olabilir.
Teşhiş
Çapraz bağın kopması genelde köpeğin aniden bir ciyak sesi duyulduğu sık karşılaşılmıştırdır. Bağ koptuktan sonra o ayakta hassasiyet fazla olduğu için hiç basamaz ya da kısa süreli bas-çek durumu yani parmak ucunda ağırlığını vermeden yürüdüğü gözlemlenir. En yakın veteriner hekiminize gittiğinizde muayene masasına alındığında çekmece gözü hareketi yapılarak ligamentlerin palpasyon yardımında nasıl esneği fark edilir. Veteriner hekimin muayenesi ile operasyon olup olmayacağı anlaşılır.
Klasik sorumuza gelelim;
Her topallığın sorunu Çapraz bağ kopması mı ?
-Tabi ki hayır.Ortopedik muayeneye başlamadan önce oluşabilecek bütün hastalıkları elimine ederek doğru sonuca varırız. Bu anlatılan Çapraz bağ kopması sadece bir tanesiydi.

Kalça displazisi ( kalça çıkığı ) nedir ? Neden oluşur ?
Kalça displazisi (KD) tabirini basitçe anlatırsak Femur başının ( Caput Femoris ) Kalça yuvasından (Acetabulum ) çıkması durumudur. KD kalçe eklemine ilişkin kasların gelişimi ile iskelet sisteminin uyumsuzluğudur. Büyük ırk köpeklerde gözlenen yaşam konforunu etkileyen bir sağlık sorunudur.
Neden oluşur ?
Genetik ırkların yatkınlığı ile görülebilir. Yavrularda yaşa bağlı olarak erkenden kilo alımıyla birlikte iskelet sistemine binen yükten kaynaklı olarak karşımıza çıkar. Bu sorunla karşılaşmamak için dengeli yaşa göre dengeli bir mama sunumu önemlidir. Fazla yemesi önerilmez. Fit bir vücut kondisyonu önemlidir. Yanlış ve dengesiz beslenme ile birlikte çok fazla hareket ya da hareketsizlik durumu bu kalça çıkıklığını tetikler. Semptomlar nelerdir ?
Yavru dönemindeyken 4,5 aylık süreçte karşımıza çıkabilir. Hareketlerde azalma, arka bacalarda topallama , koşarken tırmanırken zorlanma gözlenir. Veteriner hekimin fiziksel muayenesi sonucu teşhis edilebilir. Enfeksiyon varlığı olup olmadığı anlaşılması için hemograma başvurulur ve tam kan sayımına bakılır. Fiziksel muayene sırasında eklem gevşekliği test edilir ve hareket açıklığı test edilir. Veteriner hekim kesin tanı için radyografik teşhise başvurur. Röntgen sonucunda kalça displazisinin derecesine ve şiddetini göre tedavi planı oluşturulur.